Τα drones (multicopters) στην Αμερική αποκτούν ταυτότητα


21-10-2015

Μετά τα αλεπάλληλα συμβάντα που λίγο έλειψε να προκαλέσουν ατυχήματα ή να απειλήσουν την ασφάλεια σημαντικών Δημοσίων προσώπων, προωθείται τροποποίηση της Αμερικανικής Νομοθεσίας επί το αυστηρότερο.

Να θυμίσω μερικά από τα πιο σοβαρά περιστατικά που συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, όπως την υπερπτήση άγνωστου multicopter πάνω από το Μέγαρο των Ηλυσίων στην Γαλλία (Πρωθυπουργική κατοικία), η προσπάθεια multicopter να εισέλθει στον εναέριο χώρο του Λευκού Οίκου στην Αμερική και η πτήση multicopter στον διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου, που λίγο έλειψε να συγκρουστεί με αεροπλάνο που ερχόταν για προσγείωση.



Multicopters: Είναι πραγματικά αερομοντελισμός ; Απλώς και μόνο επειδή πετάνε;


Έτσι ετοιμάζεται Νομολογία, σύμφωνα με την οποία θα καταγράφονται τα στοιχεία του αγοραστή τη στιγμή που θα πωλείται το multicopter, ενώ και όλοι οι ήδη χρήστες, θα πρέπει να δηλώσουν τα μηχανήματα τους. Η κατοχή multicopter χωρίς άδεια θα θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Παράλληλα, αναπτύσσεται στην Αμερική -και είναι σχεδόν ήδη έτοιμη- συσκευή η οποία όταν σκοπεύσει multicopter θα το ακινητοποιεί ακαριαία, μέχρις ότου εξαντληθούν οι μπατταρίες του και καταπέσει. Η συσκευή αυτή είναι ουσιαστικά ένας JAMMER, ένας παρεμβολέας δηλαδή, με σχετικά μεγάλη ισχύ εκπομπής, που σαρώνει συνεχώς και ταχύτατα όλη την μπάντα (το φάσμα) των 2.4 GHz. Το drone δεν λαμβάνει τότε αναγνωρίσιμο σήμα από τον πομπό και ακινητοποιείται πέφτοντας σε κατάσταση fail-safe, έως ότου εξαντληθούν οι μπατταρίες του και συντριβεί.

Αντίθετα ίσως απ ότι πιστεύετε, τα συστήματα 2.4 GHz μπορούν να δεχθούν παρεμβολές. Δεν δέχονται παρεμβολές από παρόμοια συστήματα ή τυχαίες παρεμβολές από άλλα συστήματα εκπομπής (ασυρμάτους κλπ.) 

Μπορούν όμως να δεχθούν πολύ εύκολα κακόβουλη παρεμβολή, από JAMMERS, οι οποίοι υπάρχουν ήδη στο εμπόριο και διατίθενται στο εξωτερικό. Αν κάνετε μια προσεκτική έρευνα στο Google θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν αρκετά τέτοια συστήματα, ενώ το θέμα έχει πολυσυζητηθεί -και επιβεβαιωθεί- εδώ και αρκετά χρόνια στα ξένα FORUM αερομοντελισμού.


Ναι, τα συστήματα 2,4 GHz μπορούν να δεχθούν κακόβουλη παρεμβολή από ειδικούς JAMMERS που σαρώνουν αδιάκοπα όλο το φάσμα. Το αεροπλάνο δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιβιώσει από μια τέτοια παρεμβολή.



Επίσης τα συστήματα 2,4 GHz δέχονται παρεμβολή αν οι δέκτες (σε αεροπλάνα ή drones) πλησιάσουν κοντά σε καλώδια και πυλώνες υψηλής τάσεως 450 kV (450.000 Volts). Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο τότε είναι τόσο ισχυρό, ώστε οι δέκτες "μπουκώνουν" και δεν μπορούν να δεχθούν κανένα χρήσιμο σήμα από τον πομπό Τ/Κ.




Σε καμιά περίπτωση μην πετάτε τα μοντέλλα σας κοντά σε πυλώνες και καλώδια υψηλής τάσεως, μπορεί να χαθεί ο έλεγχος


Στην Αμερική οι κάτοχοι drones για εμπορικούς σκοπούς τα έχουν ήδη δηλωμένα υποχρεωτικά στην FAA. Τώρα το μέτρο αυτό θα επεκταθεί σε όλους τους κατόχους drones.

Πιστεύω ότι τα μέτρα αυτά πολύ γρήγορα θα επεκταθούν και θα ενσωματωθούν και στην Κοινοτική Νομοθεσία, επομένως και στην Ελλάδα. Ίσως κατ αυτόν τον τρόπο παύσουν ορισμένοι ασυνείδητοι να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια συνανθρώπων τους ή να παραβιάζουν αναίσχυντα τα προσωπικά τους δεδομένα.



Γιώργος Καρασούλας